PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Hodnocení vína pro každého [ Vinařství ]

Hodnocení vína pro každého
Víno se stalo gastronomickým fenoménem. Pro mnoho lidí je to alkoholcký nápoj, pro jiné životní styl, pro další poslání ...
Ochutnávání neboli degustace vína není jen zábava, ale velké umění. Ne každý milovník vína může odpovědně posoudit to či ono víno, tzn. Snem každého degustátora je správně určit odrůdu, stáří a místo, odkud pochází. Degustátor potřebuje ke své práci především dobrou náladu a dobrý zdravotní stav, neboť jakékoliv onemocnění, nervozita nebo únava nepříznivě ovlivňují přesný úsudek, zachycují všechny smyslové dojmy.

Každý milovník vína však nemusí být profesionální degustátor. Pro nás, kteří máme víno rádi však můžem pro jejich hodnoicení použít tato pravidla pro příležitostné konzumenty vína.

Abychom si mohli víno vychutnat v celé jeho harmonické kráse musíme ho podávat při správné teplotě.

Teplotní škála obvyklá v České republice.
Dopručená teplotní škála pro znalce vína, dle "Malého katalogu Johnson".

Typ vína teplota
Šumivá vína
Bílá vína sladká 5-7 st.C.
Bílá vína - běžná 7-10 st. C.
Bílá vína - plná 10-12 st. C.
Růžová vína, klarety 10-12 st. C.
Červená vína - lehká 12-15 st. C.
Červená vína - vyzrálá 14-18 st. C.
Vína Portská, Madeira či dezertní 13-14 st. C.

Pravidla pro temperaci vína.
Teplotu vína měříme speciálním teploměrem, který se zavěšuje za hrdlo láhve tak, aby se nedotýkal stěny lahve.
Použít můžeme i skleněný teploměr bez držáku, postup je stejný - teplotu měříme vždy nejblíže centru lahve.

Podávané víno temperujeme co nejpomaleji, aby nedošlo k takzvanému "tepelnému šoku". Nejlépe je samotnou temperaci provádět v prostředí proudící vody s teplotou co nejbližší cílové teplotě vína bez zbytečné manipulace s obsahem lahve (prudké míchání).

Při ochlazování vína, kromě vín Šampaňských, se vyvarujme chladící směsi čistého ledu. V nouzi můžeme použít směs vody a ledu.

Při ohřevu vína používejte vždy vlažnou vodu, nikdy však vodu horkou, vřící či dokonce mikrovlnou troubu !

Víno naléváme zásadně do čistých a nebroušených sklenek. Dbáme na co nejvyšší čirost skla, která přináší možnost co nejlepšího vizuálního vjemu a rozšíření prožitků při degustaci.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 16.03.2004 v 10:19 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA