PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Pátek 19.04.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Víno Mikulov - Müller Thurgau 2002 [ Víno ]

Víno Mikulov - Müller Thurgau 2002
"Víno zdravého životního stylu"

Na podzim roku 2002 vznikl díky spolupráci společnosti Bohemia Sekt, a.s. a Ústavu klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice v Plzni zajímavý projekt. Jeho cílem bylo objektivně určit vliv pravidelné a střídmé konzumace bílého vína Víno Mikulov - Müller Thurgau Sommelier Club 2002 na lidský organismus, zejména na ukazatele rizika srdečně-cévních chorob (srdeční infarkt, ucpávání cév dolních končetin, cévní mozková příhoda ...).
Prvním krokem vlastní realizace tohoto projektu byl pečlivý výběr nejvhodnějšího bílého vína. Rozhodovali jsme se mezi dvěma odrůdami Vína Mikulov a to Müller Thurgau a Veltlínské zelené. Hlavním výběrovým kritériem byl obsah biologicky aktivních látek jako je resveratrol, kyselina gallová, katechin, epikatechin a ceková antioxidační kapacita vína (AOK). Jako vítěz vzešlo poměrně jednoznačně Víno Mikulov - Müller Thurgau 2002.

Víno Mikulov - Müller Thurgau Sommelier Club 2002: obsah vybraných biologicky aktivních látek
Obsah alkoholu (% vol.) 11,51
Polyfenoly (mg/l) 268,7
AOK (mmol/l) 4,18
Kyselina gallová (mg/l) 5,46
Katechin (mg/l) 23,98
Epikatechin (mg/l) 11,73
Resveratrol (mg/l) 0,49

Dále jsme vybrali 54 zdravých dobrovolníků mužského pohlaví, kteří vyhověli vstupním vyšetřením a každý den "zapili" večeři 375 ml výše uvedeného vína po dobu jednoho měsíce. Během celé studie účastníci dodržovali navyklý způsob života (včetně spotřeby jiných alkoholických nápojů).
Výsledky studie nás příjemně překvapily. Podařilo se prokázat schopnost bílého vína Víno Mikulov - Müller Thurgau Sommelier Club 2002 účinně bránit poškození organismu volnými radikály. Volné radikály mohou napadat molekuly lidského těla, poškodit je a způsobit nebo alespoň urychlit vznik některých nemocí jako jsou zhoubné nádory nebo kornatění tepen. Po pravidelné konzumaci testovaného bílého vína jsme dále zaznamenali zvýšení koncentrace HDL-cholesterolu, který je považován za faktor zabraňující kornatění tepen.
Závěrem můžeme shrnout, že pravidelné užívání bílého vína Víno Mikulov - Müller Thurgau by mohlo být jedním z příjemných pomocníků v boji proti kornatění tepen - civilizační chorobě s dalekosáhlými zdravotními a socio-ekonomickými dopady. V projektu pokračujeme i v tomto roce s cílem ovlivnit některé negativní dopady konzumace tak, aby víno mohlo být, podobně jako na začátku minulého století, oficiální součástí lékopisu. O výsledcích projektu Vás budeme průběžně informovat.

Po pravidelném měsíčním pití :

došlo ke statisticky významnému zvýšení (p < 0,0001) hladin HDL-cholesterolu průměrně o 0,15 mmol/l, což odpovídá snížení rizika kardiovaskulárních chorob přibližně o 15 %

pokles aktivity SOD (p < 0,0001) spolu se vzestupem hladin GPx a GSH znamená snížení produkce toxického peroxidu vodíku a zvýšení jeho odbourávání. To má za následek snížení oxidačního stresu a prokazuje antioxidační účinky bílého vína

nedošlo ke statisticky významnému zvýšení krevního tlaku, hmotnosti, glykémie, a-amylázy, celkového cholesterolu, triacylglycerolů, ultrasenzitivního CRP, fibrinogenu a kromě ALT i jaterních testů.

Doporučení:
zvýšená spotřeba alkoholu však vždy musí být kryta dostatečným přísunem zejména kyseliny listové a vitaminu B6 (pyridoxinu)

na základě této studie odhadnutá dlouhodobě doporučitelná optimální dávka bílého vína (s minimem pravidelné pití bílého vína může být účinným nástrojem v boji proti ateroskleróze nežádoucích a převahou pozitivních účinků) je 2 - 3 dl týdně

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.bohsekt.cz

Typ záznamu: Víno
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 07.03.2004 v 17:06 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA