PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Bohemia Sekt - jak vybírat a nakupovat sekty a vína [ Vinařství ]

Bohemia Sekt - jak vybírat a nakupovat sekty a vína

Víno je od věků neoddělitelnou součástí lidské kultury a provází člověka celou jeho historií. Pít dobré víno a zároveň jej vychutnat je opravdový zážitek. Dříve než však sklenku vína pozvedneme, stojíme před nelehkým rozhodnutím - jak vybrat a nakoupit vhodné víno pro daný okamžik. V dnešní době není problém vybrat si ze široké nabídky vín v množství obchodů, supermarketů či hypermarketů. Ne každý z nás je ale odborníkem "na víno", a proto pokud si nejste zcela jisti, že tento nesnadný úkol zvládnete, bude pro vás nejlepší nakupovat víno ve vybraných vinotékách. Jedná se o specializované prodejny, ve které by vám měl prodavač odborně poradit.
Jestliže se rozhodnete vybírat víno sami, zvažte nejprve k jaké příležitosti jej kupujete. K silvestrovskému přípitku, k rodinným i společenským oslavám, ale i k přivítání hostů se nejlépe hodí šumivé víno. Nejznámějším a největším producentem šumivých vín v České republice je akciová společnost Bohemia Sekt, která nabízí opravdu širokou paletu šumivých vín, ze které si jistě vybere i nejnáročnější milovník vína. Mezi skutečné skvosty, které jsou vyráběny metodou primárního kvašení, patří například sekty Louis Girardot a Bohemia Sekt Prestige.
Dalším důvodem pro nákup vína může být jeho konzumace u příležitosti posezení s přáteli, při obchodním jednání s významným partnerem či prostě jako vhodný doplněk k jídlu, například na slavnostní vánoční tabuli.
V neposlední řadě můžete víno pořizovat nikoli k vlastní potřebě, ale se záměrem potěšit vínem někoho jiného. Kvalitní vína značek Bohemia Sekt, Bohemia Vinum, Víno Mikulov, Habánské sklepy a Sedlecká vína mohou výborně posloužit jako vhodný dárek k výročím, jako pozornost pro hostitele či jako další z trofejí pro milovníka vína do jeho osobní vinotéky. Nezapomeňte ovšem v takových případech přihlédnout k preferencím obdarovávaného - zda upřednostňuje bílé nebo červené víno, jakou odrůdu má rád... Správným výběrem mu dáváte najevo, že si jej vážíte. Jestliže máte pochybnosti, jaké víno by ho potěšilo, navštivte raději vinotéku, kde by Vám prodavač měl poskytnout pomoc při výběru nejvhodnějšího vína. Pokud si chcete být původem vína a jeho kvalitou stoprocentně jisti, dejte přednost zavedeným prodejnám či specializovaným vinotékám.
Shrňme si několik základních zásad pro výběr kvalitních tichých a šumivých vín:

Nejprve si shromážděte základní informace o vínech.
Vína nakupujte vždy renomované značky od osvědčených a známých výrobců.
Tichá a šumivá vína nakupujte raději ve specializovaných prodejnách nebo ve spolehlivých obchodech.
Kupujte tichá vína o obsahu lahve 0,75 l, ne vína v litrových lahvích, PET či krabicových obalech.
Vodítkem pro nákup je i korek - nekupujte vína s plastovým uzávěrem, sekty s plastovou zátkou.
Důležitým vodítkem pro Vás je etiketa, která by měla být nejen kvalitně provedena, ale měla by Vás informovat o všem podstatném.
Jakostní odrůdová či známková vína vybírejte suchá či polosuchá, ne sladká, jsou totiž většinou doslazovaná řepným cukrem. Milovníci sladkých vín by měli volit vína s přívlastkem, jejichž sladkost je přirozená, daná obsahem cukru v hroznech.
Starší víno neznamená automaticky kvalitu
Označení "sudové víno z jižní Moravy" není rozhodně známkou kvality.
Péče o víno...

Pokud se nechcete připravit o skutečně dokonalý zážitek, je třeba zvolenému druhu vína věnovat nezbytnou pozornost již při jeho nákupu. Sommelieři uskupení Bohemia Sekt doporučují zkontrolovat, zda v láhvi neplavou cizorodé látky, či nemá-li víno zákal. Zaměřte se také na kapsli chránící korek. Je-li poškozena, s patrným průnikem vína, zvolte raději jinou láhev. Počítejte také s tím, že víno je vhodné kupovat několik dní dopředu a ne těsně před jeho konzumací. Není příliš vhodné vypít víno v den, kdy jste jej koupili (zvláště starší červená vína jsou v tomto ohledu velmi citlivá).
Chcete-li víno uchovávat delší dobu, je dobré vyčlenit pro něj temný prostor se stálou teplotou - ideální je 12 oC a vlhkostí 75%. Láhev položte, aby byl neustále zvlhčován korek, který pak zabrání styku vína se vzdušným kyslíkem, který působí zhoubně na kvalitu nápoje. Pro delší skladování nejsou určena všechna vína a většinou záleží na ročníku.
Důležitým faktorem při podávání vína je jeho teplota. Příliš teplé bílé nebo naopak příliš studené červené vám mohou dokonale zkazit veškeré vychutnávání.


Druh vína /
Doporučená teplota pro podávání

Šumivá vína
4 - 6 oC

Bílá vína sladká
7 - 9 oC

Bílá vína suchá
9 - 11 oC

Červená vína mladá
14 - 16 oC

Červená vína zralá
16 - 18 oC

Červená vína, která zrála na dubových sudech
17 - 19 oC




Bílé víno raději umístěte do chladničky den předem, kde se pozvolna zchladí. Rozhodně nepoužívejte mrazničku na bleskové schlazení nebo mikrovlnou troubu na přihřátí na pokojovou teplotu.
Červené víno rozhodně přivítá velmi decentní zacházení i během otvírání. Zbytečně zbrklé pohyby mohou ve vínu rozvířit sediment, který je přirozeným jevem. Červené víno doporučujeme otevřít cca. hodinu před samotnou konzumací a přelít je do skleněné karafy. Tento postup se běžně používá u mladých vín k jejich provzdušnění a tím ke zmírnění některých výraznějších projevů mladých vín, jako je svíravost. U starších vín se opatrným přelitím docílí oddělení čistého vína od zmiňovaného sedimentu. Věřte, že se tato péče skutečně vyplatí!
Pro otvírání používejte kvalitní vývrtky, které Vám nerozdrtí uzávěr a ani nezpůsobí žádné zranění. Pokud je to možné, vyhněte se celkovému provrtání korku, který by se mohl vydrolit do vína.
Pokud otvíráte šumivé víno, je třeba dodržovat určitá bezpečnostní pravidla. Sekt by měl být řádně vychlazen (reakce neprobíhá tak bouřlivě). Používejte plátěný ubrousek, kterým lépe udržíte orosenou láhev. Každý prudký pohyb s lahví zvyšuje riziko, že vám při otvírání vystřelí uzávěr nekontrolovaně ven. Vezměte láhev do levé ruky, za hrdlo, a palcem zajistěte vrchol uzávěru. Pravou rukou uvolněte drátěnou sponu (agrafu), která zajišťuje korek proti vystřelení. Po uvolnění spony obejměte levou dlaní korek a pravou rukou točte s lahví až do úplného uvolnění uzávěru. Nezapomínejte držet láhev v úhlu 45o a mířit do volného prostoru.

Pokud jste úspěšně zvládli výběr, nákup vína i jeho servis a máte nyní před sebou sklenku vybraného vína, nezbývá, než Vám popřát příjemné chvíle při jeho konzumaci...

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.bohsekt.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 2, 16.03.2004 v 10:48 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA