Šlehačkový beránek [ Specialita k jídlu ]
Z velikonočních receptů
Šlehačkový beránek
4 vejce, 150g pískového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 kelímek smetany ke šlehání, 300g nebo 2 hrnečky polohrubé mouky, 2 lžíce rozinek, ztužený tuk na vymazání a hrubá mouka nebo strouhaný kokos na vysypání formy, moučkový cukr na posypání.
Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo kokosem. Z bílků ušleháme pevný sníh. Do sněhu postupně přidáváme pískový a vanilková cukr a šleháme tak dlouho, až je sníh hodně tuhý a cukr se docela rozpustí. Do tohoto základu lehce vmícháme žloutky, smetanu, prosátou mouku a propláchnuté okapané rozinky. Těsto vlijeme do připravené formy, stěrkou je nahrneme více k okraji formy, vložíme do mírně předehřáté trouby a zvolna asi 50 minut pečeme dozlatova. Upečeného beránka vyndáme z trouby, necháme chvilku stát a potom vyklopíme. Nakonec pocukrujeme.