Veltlínské červené rané [ Víno ]
/syn: Večerka, Frühroter Veltliner, Malvoisie Rosé, Malvoisie Rouge d,Italie, Roter Malvasier/
Říká se o ní, že pochází ze severní Itálie, kde se údajně nazývá Malvasia. Ve skutečnosti však se sladkou odrůdou Malvasia jižní Evropy (podle přísloví "sladké jako Malvaz") nemá nic společného. Tato odrůda k nám vlastně přišla z Rakouska, kde její pěstování podpořil někdejší ředitel vinařské školy v Klosterneuburgu u Vídně, Freiherr von Babo, podle kterého dostala přezdívku Babovina. Bývalo u nás více rozšířené pro vysokou úrodnost a ranost hlavně na jižní Moravě. Víno má sytější zlatožlutou barvu bez osobitého buketu, s nižším obsahem kyselin. Má širší, lahodnou, plnou extraktivní chuť, v příznivějších ročnících s přírodním zbytkovým cukrem. Dnes má víno z Večerky málo příznivců, protože nemá dlouhou životnost a brzy oxiduje. Je velmi dobré pro scelování s jinými tvrdšími víny do známkových vín, protože urychluje zrání směsí.
Gastronomické využití:
Hodí se k hutným polévkám a k masům s omáčkami, ke studené míse.